Laten we #SUPPORTYOURLOCALS doorzetten!

Ik heb een onderbuikgevoel dat je de hashtag #supportyourlocals al wel een paar keer voorbij hebt zien komen op sociale media. De teller staat inmiddels op meer dan 200.000 berichten. Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn best doet om de lokale ondernemers te redden van de ondergang tijdens het coronatijdperk. Maar wat ik hoop, is dat we dit ook na de coronacrisis blijven doen.

Twee weken geleden las ik een artikel in Vrij Nederland over het Britste plaatsje Preston. Preston is een typische industriestad die na de recessie van 2008 een flinke achteruitgang heeft meegemaakt. 10 jaar later is er veel verbeterd. De stad werd door PCW uitgeroepen tot een van de snelst verbeterde en aantrekkelijke steden in het Verenigd Koninkrijk. Hoe? Door de focus op de lokale economie. Op de eerste plaats moeten aanbestedingen van publiek geld zo veel mogelijk gedaan worden bij lokale bedrijven. Dit zorgt ervoor dat er veel geld in de lokale economie blijft.

En daar draait het om. Het geld in de lokale economie houden. Stel je voor je hebt zin in pizza. Je kunt deze bestellen bij een pizzaketen zoals Domino’s en New York Pizza, of je kiest voor een lokale pizzatent. De pizza van de pizzaketen zal waarschijnlijk goedkoper zijn maar je haalt daarmee ook geld weg uit de lokale economie. De winsten van deze bedrijven worden verdeeld onder aandeelhouders op Wall Street. Je kunt ook kiezen voor de lokale pizzatent. Dit kost je waarschijnlijk net wat meer maar de winst van de lokale pizzatent gaat naar de ondernemer. Die ondernemer geeft dit geld in zijn plaats dan weer uit aan een knipbeurt bij de kapper om de hoek. Deze ondernemers zijn van levensonderhoud afhankelijk van hun eigen bedrijf. De aandeelhouders van New York Pizza zien het als een investering in hun portfolio, welke ze wanneer het slecht gaat gemakkelijk verkopen. Grote pizzaketens hebben het voordeel van schaal en de lokale ondernemer zit in een oneerlijke concurrentiestrijd.

Dit principe komt ook terug in regiogeld. Tijdens een symposium voor burgerinitiatieven heb ik dit verhaal mogen aanhoren. Het verbaasde mij dat ik, de jongere generatie, eigenlijk niet echt weet van het concept. Bij regiogeld wissel je Euro’s in voor coupons van een lokale valuta. Deze valuta is alleen uit te geven bij lokale bedrijven. Dit zorgt dat het kapitaal in de lokale economie blijft. Crypto-valuta biedt een mooie kans om dit grootser uit te rollen. De Zuid-Koreaanse stad Busan wil eigen cryptomunt introduceren. Het voordeel is dat het regiogeld betrouwbaarder wordt en gemakkelijk mee kan in de contactloze betaalgeneratie.  

Dit is het grotere plaatje. Wat kun je zelf doen? Blijf ook na de corona perikelen lokaal kopen en consumeren. Denk dan niet alleen aan eten, maar ook aan een lokale kledingboetiek, cadeauwinkel of elektronicazaak. En zo kunnen we misschien de economische recessie voor elkaar een beetje verzachten.